Wybierając się na urlop daleko od domu liczymy nie tylko na pogodę i atrakcje, ale także na regionalne przysmaki. Na Podhalu sztandarowym produktem są oscypki. Są tak popularne, że stworzono Szlak Oscypkowy na Podhalu. Na szlaku znajduje się ponad 30 bacówek, w których wyrabia się produkty z mleka owczego. Oprócz słynnych oscypków spróbujemy także bryndzy, bundzu, żentycy i redykołek. Gospodarze chętnie opowiedzą o sposobie produkcji oraz historii oscypka, która sięga aż do czasów średniowiecza. Oscypek jest przysmakiem docenianym na całym świecie, więc przy okazji pobytu na Podhalu spróbowanie go jest obowiązkiem, tak jak zwiedzenie Krupówek. Warto wiedzieć, że w okresie od końca kwietnia do końca września odbywa się wypas owiec, a więc jeśli zarezerwujemy noclegi w tym okresie będziemy mieć okazję zobaczyć stada owiec na tatrzańskich halach i prawdziwych baców w tradycyjnych strojach - bardzo malowniczy widok znany nam głównie ze zdjęć czy programów telewizyjnych. Bacówki, w których spróbujemy pysznych specjałów znajdują się w małych górskich miejscowościach.

